Veelgestelde vragen

Zeilen 

Op wat voor boten wordt er gezeild?

We geven les op BM’ers, ook wel zestienkwadraadsboten. Het zijn boten van ongeveer zes meter lang en met een flinke kiel als ballast. Deze boten gaan schuin bij een ‘aan de windse koers’ maar zijn erg veilig en slaan eigenlijk nooit om. Deze boten bieden voldoende ruimte aan zes personen en varen ouderwets stevig door de houten basisconstructie. 

Kan er een zeildiploma gehaald worden?

Ja dat kan, je kunt een Holtus-zeildiploma behalen op drie verschillende niveaus. Het C-diploma is op starters niveau en heet ook wel het bemanningsdiploma, diploma B is een stuurmansdiploma en geeft al een bepaalde mate van zelfstandigheid aan en diploma A is op schippersniveau, hierbij kun je zelfstandig varen, aanleggen, handelen in noodsituaties en andere bemanningsleden aansturen. Dit zijn geen officiële CWO diploma’s maar wel diploma’s van goede kwaliteit. In het theorieboekje kun je de precieze vereisten zien voor de diploma's die je kunt behalen.

Is het verplicht mee te doen aan het diploma?

Nee dit is niet verplicht. Wel worden de deelnemers dagelijks gestimuleerd om iets te doen en te leren op het water, we zijn immers een zeilkamp. Deelnemers die een diploma willen behalen worden hierbij fanatiek begeleid in zowel theorie als praktijk. Aan het einde van de week zal door de eigen instructeur de haalbaarheid worden ingeschat, wat bepaald of een deelnemer mag deelnemen aan het examen of niet. 

Kosten & Betaling

Wat moet ik betalen?

Vanaf 2018 is het kamp bedrag voor alle deelnemers €280,-. 

In hoeveel termijnen moet ik betalen?

U betaalt in twee termijnen. Nadat u te horen heeft gekregen dat uw kind kan deelnemen aan het gewenste kamp, dient u een aanbetaling te doen. Omstreeks mei doet u de resterende betaling. U ontvangt voor beide betalingen een verzoek via een e-mail.

Hoe kan ik betalen?

Betalen kunt u het beste doen via internetbankieren, dit werkt snel, gemakkelijk, vertrouwd en kan met elke Nederlandse bank. Onze gegevens: NL49 RABO 0136 3675 93 t.n.v. Holtus Zeilkampen Eindhoven Vermeld hierbij de naam van de deelnemer en het betreffende kamp. 

Ik heb betaald maar niet vernomen?

Dit kan, en dat betekent eigenlijk dat de betaling goed is gegaan. Holtus Zeilkampen probeert tijd en kosten te besparen door alleen contact op te nemen als er iets is mis gegaan. Hoort u niets binnen drie weken, dan kunt u er gerust vanuit gaan dat de betaling in goede orde is ontvangen. 

Waarom zijn jullie zo goedkoop?

Omdat dat het doel was van pastoor Holtus. Hij bood ongeveer 60 jaar geleden kinderen met arme ouders de mogelijkheid tot watersport en kocht daarvoor het Holtus Eiland. Dit Eiland droeg hij later over naar de Van Hasselt Stichting met de voorwaarde dat daarmee geen winst gemaakt mocht worden. Ook nu nog hebben deze stichting en Holtus Zeilkampen zelf geen winstbelang. Alle stafleden, bestuur en zeilinstructeurs zijn vrijwilligers en daarnaast is primitieve kampstijl een belangrijke basis voor de sfeer, maar ook voor het prijskaartje.  

Contact

Ik heb een e-mail verzonden, maar nog niets vernomen?

Doordat de bestuursleden vrijwilligers zijn kan het voorkomen dat het secretariaat niet meteen reageert. Het streven is om binnen drie werkdagen te reageren. Is de vraag dringender dan kunt u ook telefonisch contact opnemen, hierbij zal de reactie sneller zijn. 

Ik heb het digitale inschrijfformulier ingevuld maar nog geen e-mail gehad?

Het kan een paar minuten duren voordat u de e-mail binnen heeft. Wacht ongeveer tien minuten en als u dan nog niets ontvangen heeft kunt u het beste even contact opnemen met het secretariaat via secretaris@holtuszeikampen.nl.

Voorwaarden

Ik heb een ondertekende brief verzonden, maar nog niets vernomen?

Dit kan, en dat betekent eigenlijk dat de brief bij het secretariaat terecht is gekomen. Holtus Zeilkampen probeert tijd en kosten te besparen door alleen contact op te nemen als er iets is mis gegaan. Hoort u niets binnen drie weken, dan kunt u er gerust vanuit gaan dat de brief in goede orde is ontvangen. 

Is mijn kind verzekerd voor materiële- of letselschade?

Nee, Holtus Zeilkampen heeft alleen een verzekering voor schade aan derden, zoals ander vaarverkeer op de Loosdrechtse plassen of de materialen die we in bruikleen hebben. Wij adviseren dan ook om zelf een reisverzekering voor uw kind af te sluiten. 

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

We hebben de algemene voorwaarden voor u op een rij gezet in een PDF bestand. U gaat akkoord met de voorwaarden op het moment dat u het inschrijfformulier ondertekent. Download de algemene voorwaarden. 

Deelnemers

Kunnen vriendjes bij elkaar in de boot?

Dit kan en hier proberen we op de kampen flexibel mee om te gaan. Daarbij zijn we wel gebonden aan een minimum en maximum aantal kinderen per boot (meestal 4) en daarnaast houden we er rekening mee dat het gehele kamp één groep blijft. Hierdoor kan het voor komen dat vriendjes niet bij elkaar in de boot passen of dat, ter bevordering van de kampsfeer, vriendengroepen worden opgesplitst. 

Komen de kinderen uit heel Nederland?

Ja, er komen kinderen uit alle delen van het land en ze zijn allemaal even welkom. Holtus Zeilkampen heeft haar oorsprong in Eindhoven, dus er komen ook wat meer kinderen uit die regio.

Komen er ook kinderen alleen?

Ja, er komen elk jaar weer dappere kinderen alleen naar het kamp. Uit ervaring weten we dat dat heel goed kan en dat deze kinderen vaak snel aansluiting vinden bij de groep of bij de kinderen in de zelfde boot. 

Waarom hebben jullie aparte jongens- en meisjesweken?

Dit is van origine zo gegroeid en wordt erg gewaardeerd door alle deelnemers. Hierdoor is er ook altijd een fijne en ontspannen sfeer. Je hoeft bijvoorbeeld niet stoer te doen om indruk te maken op anderen. De jongens kunnen met elkaar een week lang de boel op stelten zetten, en de meiden kunnen op hun beurt genieten van een sfeervolle week vol gezellige activiteiten. 

Hoe jong (of oud) mogen de deelnemers zijn?

De kampen zijn voor jongeren van 12 tot 18 jaar oud. De deelnemers zitten de hele week in dezelfde ‘boot’. Oftewel: bij dezelfde instructeur en 3 andere deelnemers aan boord. Afhankelijk van het kamp, mogen de deelnemers aan het begin van de week zelf kiezen bij wie ze aan boord gaan, of worden ze ingedeeld naar zeilervaring en leeftijd. Zo zitten de deelnemers dus altijd in een leuke groep. 

Inschrijven

Hoe werkt de inschrijfprocedure?

Vanaf 2014/2015 wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe inschrijfprocedure. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een minimale inschrijfperiode van één maand en wordt er een selectieprocedure ingezet indien er meer inschrijvingen dan plaatsen zijn. Zie de voorwaarden voor uitgebreide informatie over deze procedure. Als er gebruik gemaakt wordt van de selectieprocedure zullen de ouders en de deelnemers van het betreffende kamp hier begin november een e-mail over ontvangen. Daarnaast zal dit vermeld worden op de website en op facebook. 

Wanneer is de inschrijfperiode open?

De inschrijfperiode is open vanaf 1 oktober om 9.00 uur ’s ochtends en blijft minimaal open tot 1 november. Indien er op 1 november nog plaatsen beschikbaar zijn op het betreffende kamp blijft de inschrijfperiode langer open. Per kamp kunnen er 36 deelnemers mee. 

Wanneer krijg ik te horen of ik mee kan?

Zijn er voldoende plaatsen bij het betreffende kamp, dan kan de deelnemer er vanuit gaan dat hij/zij mee kan. Indien er gebruik wordt gemaakt van de selectieprocedure  streven we er naar om alle deelnemers binnen veertien dagen op de hoogte te brengen van de uitkomst hiervan. 

Kan ik mijn inschrijving nog annuleren?

Dit kan maar is uiteraard niet gewenst. Om te voorkomen dat deelnemers zich gaan inschrijven ‘voor de zekerheid’ of om een plaatsje bezet te houden voor een ander, wordt er gebruik gemaakt van een aanbetaling. Deze betaling en de resterende betaling (indien ook die gedaan is) zal niet worden teruggestort. Indien er door de organisatie een andere deelnemer wordt gevonden die in de geannuleerde plaats mee kan op het betreffende kamp, kan er een uitzondering worden gemaakt. 

Een papieren inschrijfformulier is niet meer nodig?

Voorheen moest u een papieren inschrijfformulier opsturen naar ons secretariaat om toestemming te geven voor deelname van uw minderjarige zoon/dochter aan het kamp. Dit is komen te vervallen, nu volstaat de aanbetaling als digitale handtekening. 

Meenemen

Wat moet een deelnemer allemaal meenemen?

Bekijk de uitgebreide paklijst hier, of in de informatiebrief die u in mei thuis ontvangt. Daarbij kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken dat uw kind een zeil- of regen pak nodig heeft. Ook al schijnt de zon de hele week, door het opspattende water en een stevige wind is het tijdens het zeilen vaak toch nodig (of in ieder geval comfortabel) om een zeil- of regenpak aan te trekken. 

Hoeveel zakgeld kan ik mijn kind het beste meegeven?

Wij adviseren een bedrag rond de €20. De ervaring leert dat dat voldoende is voor de hele kampweek. Elke avond is er de mogelijkheid om iets fris en wat lekkers te kopen voor ongeveer 50ct per consumptie. Ook aan wal, als er aangelegd wordt, is er de mogelijkheid wat versnaperingen te kopen. 

Wat voor eten en drinken kan een deelnemer het beste meenemen?

Voor de eerste dag dient de deelnemer zijn/haar eigen lunch mee te nemen. Daarnaast adviseren wij om wat lekkers en wat te drinken mee te nemen voor in de bus of op de boot gedurende het kamp. Alcoholische dranken, Redbull of andere energiedranken worden niet geaccepteerd. 

Overig

Mijn vraag staat er niet bij

Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op via de mail. Als het dringend is kunt u proberen te bellen. Omdat de organisatie gedraaid wordt door vrijwilligers kan het zo zijn dat er niet altijd wordt opgenomen. Op vragen via de mail wordt gestreefd een antwoord te geven binnen 14 dagen. De contact gegevens kunt u hier vinden.